Înregistrarea în Spațiul Virtual Privat, platforma informatică a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, va deveni obligatorie pentru firme și românii cu profesii liberale.

Ceea ce înseamnă că întreagă comunicare cu Fiscul se va face online și nu fizic sau prin poștă ca până acum. Deocamdată, Ministerul Finanțelor nu a stabilit un termen pentru noile reguli propuse.

Pandemia de Covid 19 a accelerat digitalizarea comunicării cu plătitorii de taxe. Iar acum Finanțele vor să mai facă un pas și să transforme opțiunea comunicării electronice în obligație, cel puțin pentru o parte dintre contribuabili. Chiar dacă se bucură că scapă de cozi și aglomerație, oamenii sunt toturi sceptici.

Spațiul Virtual Privat le permite celor care și-au făcut cont să obţină informaţii despre datoriile pe care le au de achitat, să primească acte administrativ fiscale și să depună declaraţii fiscale.

După introducerea obligativității, domentele depuse în format letric la ANAF pur și simplu nu vor mai fi luate în considerare, ceea ce ar putea atrage pierderea unor facilități sau sancțiuni pentru nedepunerea documentelor. În plus, toate notificările transmise de ANAF către cei care sunt restanți vor fi comunicate electronic, astfel încât să nu se mai rătăcească sau să fie uitate în cutii poștale, că până acum.

Platforma informatică este interconectată cu Ghișeul.ro de anul trecut, astfel încât se pot plăti impozite și contribuții prin card bancar, inclusiv în numele altei persoane.

Guvernul vrea să crească veniturile la buget și se bazează pe digitalizare pentru o colectare mai bună.

Peste un milion de persoane fizice și 600.000 de companii s-au înrolat până acum în Spațiul Virtual Privat.

654.RO

De interes