Primăriei Capitalei cu cele 28 de instituții de cultură aflate în subordinea dintre care 14 teatre și 8 centre culturale, au primit în anul 2021 o subvenție de aproximativ 289 milioane lei. Cele 28 de instituții de cultură au adăugat venituri proprii de circa 14 milioane lei adică mai puțin de 5% din buget.
Printre acestea se numără Biblioteca Metropolitană, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan, și alte centre culturale.
În replică Manuela Mureșan, consilier general USR și președinta Comisiei de Cultură a Consilierilor Generali a declarat că
„Primăria Capitalei nu cred că își permite să dea acești bani. Dar nu cred că trebuie tăiat de la toate instituțiile, ca să se ajungă la o sumă pe care Primăria Capitalei să și-o permită, ci trebuie reduceri serioase în numărul subordonatelor culturale fără a ne atinge de teatrele cu trecut și valoare”, a explicat Manuela Mureșan.
„Dacă întrebăm bucureștenii, cred că nu știu să spună trei centre culturale. Unele dintre ele nu ar trebui să existe, mai ales cele înființate în ultimul timp. Altele pot fi comasate. Casa Lipatti ar fi putut, de exemplu, să fie o casă memorială sub Muzeul Municipiului București, lucru pe care l-am și propus la începutul anului 2021. De aici ar veni o mare economie, pentru că fiecare subordonată culturală vine cu director artistic, director adjunct, director resurse umane, director contabil, auditori. Sunt niște cifre mari pe salarii fiindcă toate au un personal obligatoriu. Nu poți să nu angajezi contabil, de exemplu, pentru că te obligă legea”, a replicat Manuela Mureșan.
În discuție Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că ar trebui să se discute ce subvenție ți sub ce formă trebuie să primească instituțiile de cultură.
„Este o întreagă dezbatere, aștept de un mandat și jumătate să înceapă la nivelul Consiliului General și la nivelul comunității. Este evident că Primăria Capitalei trebuie să susțină actul de cultură, dar în același timp intensitatea susținerii de la un teatru la altul, de la o instituție de cultură la alta, trebuie să fie diferită și în funcție de rezultatele obținute. Eu aștept să deschidă cineva discuția asta și împreună cu mediul cultural să găsim cea mai bună formulă, pe de o parte să îi încurajăm să-și facă venituri, pe de altă parte să-i încurajăm să facă act cultural la un nivel înalt și să fim onești și echilibrați în susținere”
„Mi-e teamă că diferența aceasta de 300 și ceva de milioane la 20 de milioane lei este mult prea mare și ajungem în situații în care 95% din veniturile unei instituții de cultură să fie subvenție de la buget, ceea ce îmi arată că ani la rândul, cât s-a practicat sistemul acesta de repartizare a sprijinului către toate instituțiile de cultură, fără condiționarea de performanțe, a încurajat instituțiile respective să nu fie foarte atente cu veniturile proprii, și să nu caute metode de a-și spori veniturile proprii. Știm discuția cu invitațiile, cu evenimentele culturale desfășurate în cerc restrâns”
„Dacă am pune toată subvenția asta de 300 și ceva de milioane lei, în două coșuri diferite, care să însemne cheltuieli de funcționare normale, care vin fără niciun fel de condiționare, și al doilea coș, subvenție pe spectacol, pe performanță, pe lucruri care trebuie discutate cu mediul cultural, cred că am încuraja instituțiile astea să facă și ele la rândul lor un efort. În același timp, e complicat în actul de cultură să spui că trebuie să facă neapărat venituri în procent de nu știu cât, să fixezi aleatoriu un procent, pentru că îi detremini să se ducă în cultura de mas,ă ca să poată să vândă mai multe bilete și să aibă mai mult public. Și nici asta nu este de dorit”,
a explicat Cătălin Deaconescu.
„În privința biletelor, veniturilor proprii, și mă refer strict la teatru, nu cred că veniturile proprii ar putea să acopere cheltuielile unui teatru, în toată Europa cultura este subvenționată. În clipa în care ei ar trebui să pună prețul real pe biletul de teatru, nu ar mai juca cu sălile pline, iar dacă ar vrea să joace cu sălile pline ar trebui să facă rabat de la calitate și să facă spectacole mai accesibile”, a declarat Manuela Mureșan.
Nicușor Dan, Primarul general al Capitalei, a scris pe pagina de Facebook că : Managerii Instituțiilor de Cultură trebuie să optimizeze resursele.
„Poziția de manager al unei instituții de cultură este o activitate cu timp complet, în care managerul trebuie să optimizeze resursele de care dispune, pentru un produs cultural de calitate (nu am spus niciodată că instituțiile de cultură trebuie să facă profit, dar sunt ferm în chestiunea optimizării resurselor)”
În 2022, subvenția aprobată este de circa 282 milioane lei, iar veniturile proprii sunt estimate la 19 milioane lei, mai puțin de 7%. În comparație, în 2022, cele 19 spitale ale Primăriei Capitalei primesc 477 milioane lei, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, care administrează parcurile – 93 milioane lei, iar Administrația Străzilor – 135 milioane lei.
Dacă jumătate din această sumă ar pleca către spitale?????