Apple anunță modificări la iOS, Safari și App Store în Uniunea Europeană

120 Views

Pentru dezvoltatori, modificările includ noi opțiuni pentru distribuția aplicațiilor și procesarea plăților.

Pentru utilizatori, modificările includ noi controale și dezvăluiri și protecții extinse pentru a reduce riscurile de confidențialitate și securitate pe care le creează DMA.

CUPERTINO, CALIFORNIA  Apple a anunțat astăzi modificări la iOS, Safari și App Store care au impact asupra aplicațiilor dezvoltatorilor din Uniunea Europeană (UE) pentru a se conforma Digital Markets Act (DMA). Modificările includ peste 600 de noi API-uri, analize extinse ale aplicațiilor, funcționalități pentru motoare alternative de browser și opțiuni pentru procesarea plăților aplicațiilor și distribuirea aplicațiilor iOS. La fiecare schimbare, Apple introduce noi măsuri de protecție care reduc – dar nu elimină – noi riscuri pe care DMA le prezintă utilizatorilor din UE. Cu acești pași, Apple va continua să ofere cea mai bună și mai sigură experiență posibilă pentru utilizatorii din UE.
Noile opțiuni pentru procesarea plăților și descărcarea de aplicații pe iOS deschid noi căi pentru malware, fraudă și escrocherii, conținut ilicit și dăunător și alte amenințări pentru confidențialitate și securitate. De aceea, Apple introduce protecții – inclusiv notarizarea pentru aplicațiile iOS, o autorizare pentru dezvoltatorii pieței și dezvăluiri privind plățile alternative – pentru a reduce riscurile și a oferi cea mai bună și mai sigură experiență posibilă pentru utilizatorii din UE. Chiar și cu aceste garanții în vigoare, rămân multe riscuri.
Dezvoltatorii pot afla despre aceste modificări pe pagina Apple Developer Support și pot începe să testeze noi capabilități astăzi în iOS 17.4 beta. Noile capabilități vor deveni disponibile utilizatorilor din cele 27 de țări UE începând cu martie 2024.
„Modificările pe care le anunțăm astăzi respectă cerințele Digital Markets Act din Uniunea Europeană, ajutând în același timp la protejarea utilizatorilor din UE de amenințările sporite inevitabile pentru confidențialitate și securitate pe care le aduce acest regulament. Prioritatea noastră rămâne să creăm cea mai bună și mai sigură experiență posibilă pentru utilizatorii noștri din UE și din întreaga lume”, a declarat Phil Schiller, Apple Fellow. „Dezvoltatorii pot afla acum despre noile instrumente și termeni disponibili pentru distribuția alternativă a aplicațiilor și procesarea alternativă a plăților, noile capabilități pentru motoarele alternative de browser și plățile fără contact și multe altele. Important este că dezvoltatorii pot alege să rămână în aceleași condiții de afaceri în vigoare astăzi, dacă preferă.”
Modificările pentru aplicațiile UE reflectă desemnarea de către Comisia Europeană a iOS, Safari și App Store ca „servicii de bază ale platformei” în temeiul Digital Markets Act. În martie, Apple va împărtăși noi resurse pentru a ajuta utilizatorii din UE să înțeleagă schimbările la care se pot aștepta. Acestea includ îndrumări pentru a ajuta utilizatorii din UE să navigheze în complexitățile aduse de modificările DMA – inclusiv o experiență mai puțin intuitivă pentru utilizator – și cele mai bune practici pentru abordarea noilor riscuri asociate cu descărcarea de aplicații și procesarea plăților în afara App Store.
Disponibil pentru aplicațiile dezvoltatorilor din întreaga lume, Apple a anunțat, de asemenea, noi opțiuni pentru jocurile în flux , împreună cu peste 50 de rapoarte viitoare în domenii precum implicarea, comerțul, utilizarea aplicațiilor și multe altele.

Modificări la iOS

În UE, Apple face o serie de modificări la iOS pentru a se conforma DMA. Pentru dezvoltatori, aceste modificări includ noi opțiuni pentru distribuirea aplicațiilor. Modificările viitoare ale iOS în UE includ:
 • Noi opțiuni pentru distribuirea aplicațiilor iOS de pe piețele alternative de aplicații – inclusiv noi API-uri și instrumente care permit dezvoltatorilor să ofere aplicațiile iOS pentru descărcare de pe piețele alternative de aplicații.
 • Nou cadru și API-uri pentru crearea de piețe alternative de aplicații — permițând dezvoltatorilor de piață să instaleze aplicații și să gestioneze actualizările în numele altor dezvoltatori din aplicația lor dedicată.
 • Noi cadre și API-uri pentru motoarele de browser alternative — permițând dezvoltatorilor să utilizeze motoare de browser, altele decât WebKit, pentru aplicații de browser și aplicații cu experiență de navigare în aplicație.
 • Formular de solicitare de interoperabilitate — unde dezvoltatorii pot trimite cereri suplimentare de interoperabilitate cu funcțiile hardware și software iPhone și iOS.
După cum a anunțat Comisia Europeană, Apple împărtășește și modificările conforme DMA care afectează plățile contactless. Acestea includ noi API-uri care le permit dezvoltatorilor să folosească tehnologia NFC în aplicațiile lor bancare și de portofel din Spațiul Economic European. Iar în UE, Apple introduce noi controale care permit utilizatorilor să selecteze o aplicație de plată fără contact de la terți – sau o piață alternativă de aplicații – ca implicită.
Inevitabil, noile opțiuni pentru aplicațiile UE ale dezvoltatorilor creează noi riscuri pentru utilizatorii Apple și dispozitivele acestora. Apple nu poate elimina aceste riscuri, dar în limita constrângerilor DMA, compania va lua măsuri pentru a le reduce. Aceste măsuri de protecție vor fi aplicate atunci când utilizatorii descarcă iOS 17.4 sau o versiune ulterioară, începând cu luna martie, și includ:
 • Notarizare pentru aplicațiile iOS — o revizuire de bază care se aplică tuturor aplicațiilor, indiferent de canalul lor de distribuție, axată pe integritatea platformei și pe protejarea utilizatorilor. Notarizarea implică o combinație de verificări automate și revizuire umană.
 • Fișe de instalare a aplicației — care utilizează informații din procesul de notarizare pentru a oferi descrieri rapide ale aplicațiilor și ale funcționalității acestora înainte de descărcare, inclusiv despre dezvoltator, capturi de ecran și alte informații esențiale.
 • Autorizare pentru dezvoltatorii pieței — pentru a se asigura că dezvoltatorii pieței se angajează să respecte cerințele permanente care ajută la protejarea utilizatorilor și dezvoltatorilor.
 • Protecții suplimentare împotriva programelor malware – care împiedică lansarea aplicațiilor iOS dacă se constată că acestea conțin malware după ce au fost instalate pe dispozitivul unui utilizator.
Aceste protecții – inclusiv notarizarea pentru aplicațiile iOS și autorizarea pentru dezvoltatorii pieței – ajută la reducerea unora dintre riscurile de confidențialitate și securitate pentru utilizatorii iOS din UE. Acestea includ amenințări precum programele malware sau codurile rău intenționate și riscurile instalării de aplicații care denaturează funcționalitatea acestora sau dezvoltatorul responsabil.
Cu toate acestea, Apple are o capacitate mai mică de a aborda alte riscuri, inclusiv aplicații care conțin escrocherii, fraudă și abuz sau care expun utilizatorii la conținut ilicit, inacceptabil sau dăunător. În plus, aplicațiile care utilizează motoare de browser alternative – altele decât WebKit-ul Apple – pot afecta negativ experiența utilizatorului, inclusiv impactul asupra performanței sistemului și asupra duratei de viață a bateriei.
În limitele DMA, Apple se angajează să protejeze cât mai mult posibil confidențialitatea, securitatea și calitatea experienței utilizatorului iOS în UE. De exemplu, App Tracking Transparency va continua să funcționeze cu aplicațiile distribuite în afara App Store – solicitând permisiunea unui utilizator înainte ca un dezvoltator să le urmărească datele pe aplicații sau site-uri web. Cu toate acestea, cerințele DMA înseamnă că funcțiile App Store – inclusiv Family Purchase Sharing și Ask to Buy – nu vor fi compatibile cu aplicațiile descărcate din afara App Store.
Când aceste modificări vor intra în vigoare în martie, Apple va împărtăși resurse mai detaliate care explică opțiunile disponibile utilizatorilor, inclusiv cele mai bune practici pentru protejarea confidențialității și securității acestora.

Modificări la Safari

Astăzi, utilizatorii iOS au deja capacitatea de a seta un browser web terță parte – altul decât Safari – ca implicit. Reflectând cerințele DMA, Apple introduce, de asemenea, un nou ecran de alegere care va apărea atunci când utilizatorii deschid pentru prima dată Safari în iOS 17.4 sau o versiune ulterioară. Acest ecran va solicita utilizatorilor din UE să aleagă un browser implicit dintr-o listă de opțiuni.
Această modificare este rezultatul cerințelor DMA și înseamnă că utilizatorii din UE se vor confrunta cu o listă de browsere implicite înainte de a avea ocazia să înțeleagă opțiunile disponibile. De asemenea, ecranul întrerupe experiența utilizatorilor din UE prima dată când deschid Safari cu intenția de a naviga la o pagină web.

Modificări în App Store

În App Store, Apple împărtășește o serie de modificări pentru dezvoltatori cu aplicații din UE, care afectează aplicațiile din sistemele de operare Apple, inclusiv iOS, iPadOS, macOS, watchOS și tvOS. Modificările includ, de asemenea, noi dezvăluiri care informează utilizatorii din UE despre riscurile asociate cu utilizarea alternativelor la procesarea securizată a plăților din App Store.
Pentru dezvoltatori, aceste modificări includ:
 • Noi opțiuni pentru utilizarea furnizorilor de servicii de plată (PSP) — în cadrul aplicației unui dezvoltator pentru a procesa plăți pentru bunuri și servicii digitale.
 • Noi opțiuni pentru procesarea plăților prin link-out — unde utilizatorii pot finaliza o tranzacție pentru bunuri și servicii digitale pe site-ul extern al dezvoltatorului. De asemenea, dezvoltatorii pot informa utilizatorii din UE despre promoții, reduceri și alte oferte disponibile în afara aplicațiilor lor.
 • Instrumente de planificare a afacerii — pentru ca dezvoltatorii să estimeze taxele și să înțeleagă valorile asociate cu noile condiții comerciale de la Apple pentru aplicațiile din UE.
Modificările includ, de asemenea, noi pași pentru protejarea și informarea utilizatorilor din UE, inclusiv:
 • Etichetele paginilor de produse din App Store — care informează utilizatorii când o aplicație pe care o descarcă utilizează o procesare alternativă a plăților.
 • Fișe de dezvăluire în aplicație — care informează utilizatorii când nu mai efectuează tranzacții cu Apple și când un dezvoltator le îndrumă să tranzacționeze folosind un procesor de plăți alternativ.
 • Noi procese de examinare a aplicațiilor — pentru a verifica dacă dezvoltatorii comunică cu acuratețe informații despre tranzacțiile care folosesc procesatori de plăți alternativi.
 • Portabilitate extinsă a datelor pe site-ul Apple pentru date și confidențialitate – unde utilizatorii din UE pot prelua date noi despre utilizarea App Store și le pot exporta către o terță parte autorizată.
Pentru aplicațiile care utilizează procesarea alternativă a plăților, Apple nu va putea emite rambursări și va avea o capacitate mai mică de a sprijini clienții care se confruntă cu probleme, escrocherii sau fraude. Funcțiile utile din App Store, cum ar fi Raportați o problemă, Partajarea familiei și Solicitați cumpărăturile, nu vor reflecta, de asemenea, aceste tranzacții. Este posibil ca utilizatorii să fie nevoiți să-și împărtășească informațiile de plată cu părți suplimentare, creând mai multe oportunități pentru actorii răi de a fura informații financiare sensibile. Iar pe App Store, istoricul achizițiilor și gestionarea abonamentelor ale utilizatorilor vor reflecta doar tranzacțiile efectuate folosind sistemul de achiziții în aplicație din App Store.

Noi termeni comerciali pentru aplicațiile din UE

Tot astăzi, Apple distribuie noi termeni comerciali disponibili pentru aplicațiile dezvoltatorilor din Uniunea Europeană. Dezvoltatorii pot alege să adopte acești noi termeni de afaceri sau să rămână pe termenii existenți ai Apple. Dezvoltatorii trebuie să adopte noile condiții comerciale pentru aplicațiile UE pentru a utiliza noile capabilități pentru distribuție alternativă sau procesare alternativă a plăților.
Noile condiții comerciale pentru aplicațiile din UE sunt necesare pentru a sprijini cerințele DMA privind distribuția alternativă și procesarea plăților. Aceasta include o structură de taxe care reflectă numeroasele moduri prin care Apple creează valoare pentru afacerile dezvoltatorilor – inclusiv distribuția și descoperirea în App Store, procesarea securizată a plăților din App Store, platforma mobilă de încredere și sigură a Apple și toate instrumentele și tehnologia pentru a construi și partajați aplicații inovatoare cu utilizatorii din întreaga lume.
Dezvoltatorii care operează în oricare dintre seturile de condiții comerciale pot continua să utilizeze procesarea securizată a plăților din App Store și să-și partajeze aplicațiile în App Store din UE. Și ambele seturi de termeni de afaceri reflectă munca de lungă durată a Apple pentru a face din ecosistemul de aplicații cea mai bună oportunitate pentru toți dezvoltatorii.
Dezvoltatorii care operează conform noilor condiții comerciale vor avea opțiunea de a-și distribui aplicațiile iOS din App Store și/sau piețe alternative de aplicații. Acești dezvoltatori pot alege, de asemenea, să folosească procesoare de plăți alternative în aplicațiile lor UE din App Store, în toate sistemele de operare Apple.
Noii termeni comerciali pentru aplicațiile iOS din UE au trei elemente:
 • Comision redus — aplicațiile iOS din App Store vor plăti un comision redus de 10% (pentru marea majoritate a dezvoltatorilor și abonamentele după primul an) sau 17% pentru tranzacțiile pentru bunuri și servicii digitale.
 • Taxa de procesare a plăților — aplicațiile iOS din App Store pot folosi procesarea plăților din App Store pentru o taxă suplimentară de 3%. Dezvoltatorii pot folosi un furnizor de servicii de plată în cadrul aplicației lor sau pot lega utilizatorii la site-ul lor web pentru a procesa plăți fără taxe suplimentare către Apple.
 • Taxa de tehnologie de bază – aplicațiile iOS distribuite din App Store și/sau o piață alternativă de aplicații vor plăti 0,50 EUR pentru fiecare primă instalare anuală pe an peste un prag de 1 milion.
Un infografic arată „În noile condiții comerciale pentru aplicațiile din UE, Apple estimează că 99% dintre dezvoltatori ar reduce sau menține taxele pe care le datorează Apple și că mai puțin de 1% dintre dezvoltatori ar plăti o taxă de tehnologie de bază pentru aplicațiile lor din UE. ”

Tags:

error: Content is protected !!